17 Gemeenten zetten zich in voor een rookvrije samenleving: “Kinderen zo weinig mogelijk in contact laten komen met tabaksproducten”

17 Gemeenten zetten zich in voor een rookvrije samenleving: “Kinderen zo weinig mogelijk in contact laten komen met tabaksproducten”

02 June 2022

17 stads- en gemeentebesturen uit het werkingsgebied van Logo Gezond+ vzw het charter ‘Alliantie voor een Rookvrije Samenleving’. “Zo engageren ze zich om werk te maken van een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken", zegt regiomanager Lieselot Geeraert.

De charterondertekening is een initiatief van Logo Gezond+ vzw. “Als Lokaal Gezondheidsoverleg ondersteunen we de lokale besturen bij het uitwerken van hun gezondheidsbeleid. Heel wat lokale besturen hebben ook het label Gezonde Gemeente, wat betekent dat ze streven naar gezond gedrag in een gezonde omgeving. Door het Charter ‘Alliantie voor een Rookvrije Samenleving’ te ondertekenen, willen we vooral voorkomen dat kinderen en jongeren (passief) meeroken of beginnen roken. Enkele gemeenten engageerden zich de afgelopen jaren al voor het project Generatie Rookvrij en maakten zo verschillende speel-en sportterreinen in eigen beheer rookvrij. We zijn blij dat daar nu heel wat gemeenten bijkomen. Zo werken we samen aan een gezonde regio", legt Lieselot Geeraert uit.

Zien roken doet roken
Logo Gezond+ wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zo weinig mogelijk in contact komen met tabaksproducten en vragen dat rokers niet roken in het zicht of het bijzijn van kinderen en jongeren. “Want zien roken wekt de indruk dat roken normaal is. Kinderen en jongeren kopiëren gedrag: zien roken, doet roken. Daarom moet rookvrij de norm worden. Zo zullen kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder geneigd zijn om te beginnen met roken", zegt Geeraert.

Goede informatie
Naast het creëren van rookvrije speel- en sportomgevingen zal Logo Gezond+ de gemeenten inspireren en motiveren om het aantal rokers terug te dringen en hen met effectieve hulp te ondersteunen om te stoppen met roken. “Dit kan door rokers door te verwijzen naar Tabakstop, een infoavond over stoppen met roken of een laagdrempelig rookstopaanbod te organiseren met een tabakoloog of een extra terugbetaling te voorzien of door een lokale rookstopwedstrijd of campagne te organiseren. Goede informatie over stoppen is de eerste stap", voegt Jasmien Pauwels, expert Tabak bij Logo Gezond+ toe.

Bron: Het Laatste Nieuws.

Opnieuw 3 Leuvense sportclubs rookvrij: "Roken wordt iets van het verleden"

De atletiekclub van Leuven en de voetbalploegen van Wijgmaal en Kessel-Lo zijn vanaf nu rookvrije sportclubs, dat wil zeggen dat het op en langs de terreinen verboden is om sigaretten of elektronische sigaretten te gebruiken. Ze volgen daarmee het voorbeeld van 3 andere Leuvense sportclubs: de rugbyploeg, de korfbalploeg en het jeugdvoetbalcentrum…
Lees volledig artikel

7 tips voor rookvrije speelomgevingen

Rookvrije speelplekken – denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, recreatiedomeinen of een buitenzwembad - ,   zorgen er mee voor dat kinderen en jongeren in gezonde en veilige omgevingen kunnen opgroeien. Door jouw terreinen rookvrij te maken, gaan kinderen en jongeren op termijn roken minder normaal en aantrekkelijk vinden . En dat verkleint de kans…
Lees volledig artikel

Een rookvrije speeltuin: 5 voordelen

79% van de Belgen is voorstander van geheel rookvrije speelterreinen. Logisch, want kinderen horen in veilige en gezonde omgevingen te spelen. Maar wist je ook dat rookvrije speelterreinen kinderen weerbaar maken om later zélf niet te gaan roken? En dat is nog niet alles! Rookvrije speeltuinen hebben namelijk nog massa’s andere voordelen. We…
Lees volledig artikel