150 scholen sturen de gemeente een kaartje om rookvrije speel- en sportterreinen te vragen

150 scholen sturen de gemeente een kaartje om rookvrije speel- en sportterreinen te vragen

16 November 2021

Voor de Dag van de Rechten van het kind schrijven kinderen een kaartje aan de burgemeesters om hen te vragen speeltuinen en sportterreinen rookvrij te maken. Ook bij de Gentse school De Kleine Icarus kropen de leerlingen in de pen, want rookvrij opgroeien is een kinderrecht.

In verschillende scholen schrijven leerlingen vandaag postkaarten naar hun burgemeester omdat ze meer rookvrije speeltuinen en sportterreinen willen. "Er roken alsmaar minder jongeren," weet Hedwig Verhaegen van de organisatie Generatie Rookvrij, "maar voor elke persoon die stopt met roken herbegint een jongere, dat is dweilen met de kraan open." 

Daarom vindt Generatie Rookvrij de actie om postkaarten te schrijven broodnodig. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Kleine Icarus hebben samen met nog 149 andere scholen een postkaart gestuurd naar de gemeente om te vragen dat die speel- en sportpleinen rookvrij zou maken. De leerlingen schreven persoonlijke redenen op de kaartjes over waarom ze vonden dat roken op hun terrein niet kan.

Als ik met hond wandel en hij eet een peuk op, dan kan hij ziek worden. Ik moet die altijd afpakken, dat is lastig

Cylas, 10 jaar


Niet alleen slecht voor gezondheid

De 10-jarige Oscar weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar hij denkt ook aan het milieu. "Roken is vervuilend als er bijvoorbeeld peuken in het water vallen. In die peuken zit plastic en dat is ongezond. En peuken stinken ook". 

Er staan altijd jongens te roken bij de inkom van de tennis, dat irriteert mij

Julia, 10 jaar

Zien roken doet roken

Hedwig Verhaege denkt aan het verslavende aspect van roken. "Als kinderen op hun sportterreinen of speeltuinen roken zien, dan denken ze dat dat iets normaal is dat bij het leven hoort, en niet iets dat een dodelijke verslaving is." Hij onderschrijft ook de slogan 'zien roken, doet roken'. "Als kinderen leren dat niet roken de norm is, dan h-gaan ze later in de puberteit  makkelijker 'neen' zeggen tegen de sigaret."

Ik vind het niet oké dat ik meerook als iemand naast mij staat te roken

Nina, 10 jaar

De organisatie Generatie Rookvrij zet zich al langer in om jongeren bewust te maken dat roken niet gezond is. Er al meer dan 700 speel- en sportterreinen in 77 gemeenten rookvrij gemaakt. 

Bron: VRT (November 2021). 150 scholen sturen de gemeente een kaartje om rookvrije speel- en sportterreinen te vragen

Leuven maakt meer dan 100 speelterreinen rookvrij: "Zien roken, doet roken"

De stad Leuven gaat meer dan 100 openbare speel- en sportterreinen rookvrij maken. Ook elektronische sigaretten zullen niet langer mogen vanaf 30 juni. “We moeten het goede voorbeeld geven aan de kinderen en jongeren", klinkt het bij de bevoegde schepen. In 2021 ondertekende de stad Leuven het charter “alliantie voor een rookvrije samenleving” om…
Lees volledig artikel

Torhout: kinderen roken niet met ons mee!

In België beginnen elke week honderden jongeren met roken. Aan de basis hiervan ligt: zien roken, doet roken. Torhout wil haar kinderen en jongeren hiertegen beschermen en ondertekende daarom de overeenkomst met Generatie Rookvrij. Rookvrije sportterreinen Het is al de tweede stap die het lokaal bestuur neemt in het rookvrij laten opgroeien van…
Lees volledig artikel

Zuid-Leuvense gemeentes willen werk maken van eerste rookvrije generatie

In regio Leuven-Zuid hebben gemeentebesturen Bertem, Bierbeek, Herent, Huldenberg, Kortenberg en Lubbeek het charter ‘Generatie Rookvrij’ ondertekend. Hiermee engageren ze zich om mee werk te maken van een eerste rookvrije generatie.  De Vlaming leeft gezonder in 2025: dat is de doelstelling van de Vlaamse Overheid. Om gezamenlijk in te zetten op…
Lees volledig artikel