Stadsbestuur Denderleeuw

Wie?
Stadsbestuur Denderleeuw
Stationsstraat
 
7

9470
 
Denderleeuw

Wij hebben het label Generatie Rookvrij aangevraagd omdat…

Als gezonde en kindvriendelijke gemeente denkt Denderleeuw aan de gezondheid van kinderen. In samenwerking met LOGO Dender vzw wil het daarom het project Generatie Rookvrij ook in haar gemeente realiseren. Dit project past ook binnen een actie in het meerjarenplan van Lokaal Bestuur Denderleeuw: Gezonde Gemeente.

Het is in Denderleeuw verboden om alcoholhoudende dranken mee te brengen of te consumeren op de speel- en buurtpleinen, maar er waren tot nu toe nog geen afspraken rond roken. Daar wil de gemeente nu verandering in brengen.

Vanaf woensdag 31 mei 2023 (Werelddag Zonder Tabak) maakt Lokaal Bestuur Denderleeuw alle speelterreinen rookvrij. Dat zijn in totaal 12 speelterreinen (waarvan er momenteel nog 2 in opbouw zijn).
Dit project heeft verschillende doeleinden:

  • Doel 1: Speelterreintjes rookvrij maken en zo voorkomen dat kinderen en jongeren zelf beginnen met roken. Anderzijds willen we kinderen beschermen tegen de gevolgen van passief roken en voorkomen dat ze mensen zien roken. Want zien roken, doet roken.
  • Doel 2: Lokaal Bestuur Denderleeuw is zich bewust van haar voorbeeldfunctie en wil ook alle hoofdingangen van de gemeentelijke gebouwen rookvrij maken. (Eventueel met een aparte rookzone, uit het zicht)
  • Doel 3: In een latere fase van het project ook verenigingen en organisaties stimuleren om hun eigen infrastructuur en privéterreinen rookvrij te maken.


Gemeenschapswachten en animatoren van het speelplein Awimbalieje zullen mensen sensibiliseren indien ze toch roken in de rookvrije zones. We vragen ook aan buurtbewoners om mee een oogje in het zeil te houden (oa. via een bewonersbrief).

Gemeentelijke gebouwen: In een latere fase worden de rookvrije zones dus ook verruimd naar gemeentelijke gebouwen.

Lokaal Bestuur Denderleeuw zal ook een opruimactie organiseren vóór de officiële lancering alle afval en sigarettenpeuken van het terrein verwijderen.

Om de speelterreinen officieel rookvrij te verklaren op een ludieke manier, laten we kinderen samen bellen blazen op en rond één van de terreinen, onder het motto ‘Kinderen blazen liever bellen dan rook!’.

Share icon