Stad Geraardsbergen

Wie?
Stad Geraardsbergen
Félicien Cauwelstraat
 
39

9500
 
Geraardsbergen

Wij hebben het label Generatie Rookvrij aangevraagd omdat…

In het kader van ‘Generatie Rookvrij’ wordt de stedelijke sportinfrastructuur in Geraardsbergen volledig rookvrij gemaakt.

Concreet gaat het over de Veldmuis, het Adriaansstadion en de sportzaal in Grimminge. Er wordt aan rokers gevraagd om op deze plaatsen niet meer te roken of enkel in de voorziene rookzones, uit het zicht van kinderen.

In de kantine, kleedkamers en andere afgesloten ruimtes is roken wettelijk niet toegelaten. Buiten op de terreinen mag dat wel nog, terwijl veel kinderen en jongeren een groot deel van hun tijd daar doorbrengen. Het lokaal bestuur besliste daarom om het volledige terrein van de Veldmuis, het Adriaansstadion en de sportzaal in Grimminge rookvrij te maken. Voortaan mag er op deze locaties dus ook buiten niet meer gerookt worden.

De rookvuilbakken aan de ingang van de drie sportlocaties werden weggehaald. Zij krijgen een andere plaats in een voorziene rookzone, uit het zicht van kinderen. De drie locaties werden voorzien van signalisatiemateriaal van ‘Generatie Rookvrij’ en de rookzones zijn er duidelijk aangegeven.

Schepen van Sport Stephan De Prez: “Sporten en gezondheid gaan hand in hand. Daar hoort roken natuurlijk niet bij. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen, worden zij beschermd tegen de verleiding om er zelf mee te starten. Het volledig rookvrij maken van onze sportinfrastructuur is dus een eerste mooie stap naar een rookvrije toekomst voor de volgende generaties”.

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.