Provinciale groendomeinen Regio Kempen - Groendomein Hertberg

Wie?
Provinciale groendomeinen Regio Kempen - Groendomein Hertberg
Diestsebaan
 
28 a

2230
 
Herselt

Wij hebben het label Generatie Rookvrij aangevraagd omdat…

Generatie Rookvrij streeft naar een maatschappij waarin ieder kind rookvrij en gezond kan opgroeien. Als Provinciale instelling staan wij voor de volle 100% achter dit vooropgestelde ideaal. Kinderen en jongeren moeten immers kunnen opgroeien in rookvrije omgevingen. Daarom willen wij vanuit de Provinciale groendomeinen Regio Kempen drie extra rookvrije omgevingen creëren. Een plek waar kinderen en jongeren kunnen genieten van de natuur en beschermd worden tegen eventuele verleidingen om zelf te gaan roken.

Met het groendomein Hertberg hebben wij al reeds de eerste stap gezet om dit vooropgestelde ideaal te bereiken. Nu zijn onze overige drie groendomeinen aan de beurt! Graag creëren we ook van groendomein de Averegten, het Prinsenpark en de Hoge Mouw rookvrije omgevingen. Roken wordt niet meer beschouwd als ‘normaal’. Roken is zowel ongezond voor mens als natuur. We willen niet enkel voor kinderen en jongeren een veilige omgeving creëren, graag willen wij ook inzetten op bezoekers die al reeds roken. Wij hopen de bezoekers op te roepen om stil te staan bij hun rookverslaving. Een rookvrij terrein kan hiertoe bijdragen en stimuleert rokers eventueel om te stoppen. Hiernaast helpen rookvrije omgevingen ook mensen die willen stoppen om niet in de verleiding te komen en opnieuw te beginnen met roken. Rookverbod in de natuurdomeinen tijdens de droge zomers is al vanzelfsprekend. Maar hiernaast willen we ook inzetten op sensibilisering om de natuur proper en vrij van zwerfvuil te houden, dit is inclusief sigarettenpeuken. Met de samenwerking met Generatie Rookvrij pakken we ook deze problemen aan.

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal voor de terreinen die onder de wet van 2009 vallen

Door een recente wetswijziging worden omgevingen waar kinderen en jongeren komen rook- en dampvrij per 31 december 2024. Het Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD, als het een verwijzing naar de wet bevat.