Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

Wie?
Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark
Ridder Desainlaan
 
65

2800
 
Mechelen

Wij hebben het label Generatie Rookvrij aangevraagd omdat…

Vanuit het departement Vrije Tijd van de Provincie Antwerpen werd voorgesteld om het Vrijbroekpark als pilootproject voor "Generatie Rookvrij" te laten starten. 

Er wordt gevraagd om op heel het terrein met uitzondering van de aangeduide rookzones niet te roken (ook geen e-sigaretten). Deze afspraak is van toepassing 24 uur per dag en 7 dagen per week voor iedereen die het park betreedt.

Tijdens de zomer van 2018 werd al een rookverbod ingevoerd als veiligheidsoverweging door de aanhoudende droogte. Dat rookverbod heeft meer dan 2 maanden stand gehouden en werd goed gerespecteerd. Het vormde het perfecte proefproject. Sensibilisering was nodig maar alles liep erg vlot. Een poll gelanceerd via Facebook voor een definitief rookverbod in heel het park toonde aan dat er een groot draagvlak is: 1296 reacties met 69% voor en 31% tegen. 

Het Vrijbroekpark is een plek waar heel veel kinderen komen, de 10.000 kinderen voor natuureducatieve activiteiten zijn maar een topje van de ijsberg. Tel daar al de scholen bij op die komen sporten in het park, evenals de leden van de sportclubs, Scouts en Chiro en al de gezinnen die in het weekend en tijdens de vakantie komen genieten van het Vrijbroekpark… dan heeft het initiatief een groot bereik.

Share icon