A.S.Z. Ziekenhuis

Wie?
A.S.Z. Ziekenhuis
Merestraat
 
80

9300
 
Aalst

Wij hebben het label Generatie Rookvrij aangevraagd omdat…

Vanaf maandag 15 november 2021 gaan we een stap verder in ons rookbeleid. Als ziekenhuis willen we het goede voorbeeld geven en niemand meer laten roken in het zicht. Want zien roken, doet roken. Zo willen we - in samenwerking met de instantie Generatie rookvrij en al haar partners - kinderen die in deze generatie opgroeien, niet meer in aanraking laten komen met roken. Daarbovenop is dit ook voor onze patiënten uitermate belangrijk. Het nieuwe beleid zorgt er immers voor dat kwetsbare patiënten die na een ingreep of voor een consultatie ons ziekenhuis binnen- of buitengaan, niet meer in aanraking komen met schadelijke rook.

Wat houdt het nieuwe beleid juist in?

Vanaf maandag 15 november 2021 mag op onze terreinen nergens anders meer gerookt of gedampt/gevapet worden dan in de rookgedoogzones. Dit geldt voor iedereen die onze terreinen betreedt, dus zowel voor onze eigen medewerkers en artsen, als voor patiënten, bezoekers,  leveranciers, vertegenwoordigers, noem maar op... Dit wil dus ook zeggen dat er niet meer mag gerookt worden op de parking wanneer je van je auto naar de ingang stapt, enkel in de rookgedoogzones zelf.

Waar vind ik de rookgedoogzones terug?

Op campus Aalst, Geraardsbergen en Wetteren zijn nieuwe rokerscabines voorzien aan de voorkant van het gebouw. De locatie hiervan is zo gekozen dat ze ver genoeg van de ingang staan, zodat passanten er geen hinder van ondervinden maar toch dicht genoeg zodat rokers zeker de moeite doen om ernaartoe te gaan. De cabines zijn ook bestickerd en dus niet transparant, zodat rokers uit het zicht staan. Op elke campus is ook achteraan nog een rookgedoogzone voorzien, voornamelijk voor medewerkers. Maar ook leveranciers of patiënten die hier in de buurt moeten zijn, kunnen hier terecht.

Om dit alles duidelijk te maken, is er heel wat signalisatie voorzien: stickers op de slagbomen en aan alle belangrijke ingangen, borden op verschillende plaatsen op het terrein die het beleid duidelijk maken en borden en stickers die de weg naar de rookgedoogzones aanduiden. 

Wat kan ik doen?

Ben je roker? Dan vragen we jou uiteraard om zelf enkel nog te roken in de daarvoor voorzien ruimtes en het goede voorbeeld te geven aan andere rokers. Roker of geen roker, iedereen op onze terreinen heeft het recht om iemand die nog rookt op een plaats waar dit niet mag, hierop aan te spreken. We sporen dan ook aan dit zeker te doen, maar steeds op gepaste wijze.

Share icon
ASZ rookvrij